11-12-2019 15:14:59 Son Güncelleme: 16-10-2023 11:26:59

Saffet Kaya yı ABD de Yaşayan Ahıska Türkleri Konsey Başkanı Ziyaret Etti

ABD de yaşayan Ahıska Türkleri Konsey Başkanı Aydın Mamedov, Milletvekili Saffet Kaya’yı makamında ziyaret etti.
Saffet Kaya yı ABD de Yaşayan Ahıska Türkleri Konsey Başkanı Ziyaret Etti

ABD de yaşayan Ahıska Türkleri Konsey Başkanı Aydın Mamedov, Milletvekili Saffet Kaya’yı makamında ziyaret etti. 


Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olan 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgününün 75. Yılı anma program öncesi Milletvekili Saffet Kaya’yı makamında ziyaret eden Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan Ahıska Türkleri Konsey Başkanı Aydın Mamedov ABD’de yaşayan Ahıska Türklerinin selamlarını getirdiğini ifade etti.

Kaya ABD den gelen misafirlerini sıcak karşılıyarak Ahıska Türklerinin sürgünü hakkında bir açıklama yaptı Kaya Açıklamasında

Ahıska'da yaşayan 86 bin Türk ve Müslüman, birkaç saat içinde, yanlarına eşyalarını almalarına izin verilmeden yük vagonlarına bindirildi. Vagonlara üst üste bindirilen Ahıskalıların zorunlu yolculuğu bir aydan fazla sürdü. Zorunlu yolculukta yaklaşık 17 bin Ahıskalı Türk, açlık, soğuk ve hastalık nedenleriyle hayatını kaybetti. Hayatta kalan Ahıskalılar, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan sınırları içinde bırakıldı.

Sovyet yönetimi, kurduğu çalışma kamplarında kadın, yaşlı, çocuk ayrımı yapmadan Ahıskalıları en ağır işlerde çalıştırdı.

Ahıskalı Türklerinin şehirlere yerleşmeleri yasaklandı. Bulundukları yerlerden izin almadan ayrılmama kuralı konuldu, kuralı ihlal eden Ahıskalılar, yakınlarıyla birlikte Sibirya'ya 25 yıllık sürgüne gönderilerek cezalandırıldı. Açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 30 bin Ahıskalı daha Orta Asya'nın çeşitli bölgelerinde hayatını kaybetti.

Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla gündeme gelen Ahıskalı Türklerinin topraklarına dönme konusunda ise yıllara rağmen bir çözüme ulaşılamadı. Gürcistan yönetimi, 2007 yılında kabul edelin Ahıskalı Türklerin anavatanlarına geri dönüşünü kapsayan kanuna rağmen hala somut adımlar atmadı.İnşallah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Nezdindeki hükğmetimiz ve Güçlü Devletimiz bu sorunu çözecektir dedi. 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI