06-12-2020 19:43:08

Ardahan Valiliğinden Özel İdare İşçileri Hakkında Açıklama

Ardahan daki Özel İdare de çalışan geçici 57 işçinin iş aktinin müfettiş raporu sonucu sonlandırılmasıyla ilgili Ardahan Valiliği Açıklama yaptı
Ardahan Valiliğinden Özel İdare İşçileri Hakkında Açıklama

Ardahan daki Özel İdare de çalışan geçici 57 işçinin iş aktinin müfettiş raporu sonucu sonlandırılmasıyla ilgili Ardahan Valiliği Açıklama yaptı. 

 

ARDAHAN VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

 

İl Özel İdaresi Personel A.Ş. bünyesinde görev yapan 57 personelin görevine son verilmesine ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Kamuoyunda “Taşeron Yasası” olarak bilinen ve 20.11.2017 tarihinde 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici maddelerle; kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerde hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olanların işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
375 sayılı KHK’nın geçici 24 üncü maddesinde mahalli idarelerle ilgili kapsam ve usul belirlenmiştir. Mezkur maddenin ilk fıkrasında; İl Özel İdareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası İl Özel İdareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından 4/12/2017 tarihi itibariyle çalıştırılmakta olanlar” denilerek kapsam belirlenmiştir.
Bahse konu personel, 08.08.2017 tarihinde Ardahan Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğine (KHGB) hizmet alım sözleşmesi ile işe ilk defa alınmışlardır. Ardahan KHGB’de işe başladıktan hemen sonra da  375 sayılı KHK’nın Geçici 24 üncü maddesi kapsamında değerlendirilerek 30.03.2018 tarihinde Ardahan İl Özel İdaresi Personel A.Ş.’ de işçi statüsünde istihdam edilmeye başlanmıştır.
51 İl Özel İdaresine yönelik yürütülen özel teftişler sırasında Ardahan Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hizmet alım sözleşmesi kapsamında kapsamında çalıştırılan kişilerin İl Özel İdaresi Personel A.Ş. bünyesinde kadroya alınmasına ilişkin kararın şikayete konu olması üzerine Mülkiye Müfettişince düzenlenen Özel Teftiş Raporunda “üyelerin tamamı köylerden oluşan bir mahalli idare birliği olan Köylere Hizmet Götürme Birliğinin 375 sayılı KHK’nın ilgili hükümlerinin kapsamında olmadığı, bu nedenle Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen şartları taşımayan  ve hak sahibi olmayan kişilerin İl Özel İdaresi Personel A.Ş.’de istihdam edilmelerine ilişkin yapılan işlemin 375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü ve 24 üncü maddesine aykırı gerçekleştirildiği” yönünde tespitlere yer verilmiştir.
Durumun gerek ilgili mevzuat hükümleri gerekse Mülkiye Müfettişi tarafından düzenlenen özel teftiş raporu doğrultusunda değerlendirilmesi üzerine Ardahan İl Özel İdaresi Personel A.Ş. bünyesinde görev yapan personelden; 52 personelin Ardahan İl Özel İdaresinin üyesi olmadığı Ardahan Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğinden geçiş yapılması nedeniyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname kapsamında olmamaları, 5 personelin ise ilgili Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin A/5 bendinde belirtilen şartları taşımamaları nedeniyle toplam 57 personelin hak sahibi olmadıkları değerlendirilmiş, 04.12.2020 tarihinde İl Özel İdaresi Personel A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından söz konusu 57 personelin görevlerine son verilmiştir.
Söz konusu karar hukuksal bir zorunluluktan kaynaklı olarak alınmış olup aksi durumun idari, mali ve cezai sorumluluklar doğuracağı ilgili mevzuatında ve mezkur Müfettiş raporunda açıkça belirtilmektedir.
Öte yandan görevlerine son verilen personelin yaptığı itirazlar doğrultusunda Bakanlıklar düzeyinde konuya çözüm arayışı da devam etmektedir.
Son olarak Anayasamızın 125'inci maddesinde açıkça belirtilen “idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır” hükmü doğrultusunda yetkili yargı makamlarınca alınacak her türlü karara da idaremiz gerekli iş ve işlemleri gecikmeksizin tesis edecektir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Ardahan Valiliği

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI